header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Windmolens stil bij storm” kopte de Stentor bij een artikel van afgelopen dinsdag 22 februari. Het artikel suggereert dat de windmolens bij Deventer bij harde wind zijn stilgelegd en zo niet hebben kunnen profiteren van de stormachtige wind van de afgelopen dagen. Om de woorden van het artikel zelf te gebruiken: niets is minder waar! De windturbines hebben tijdens de zes dagen opeenvolgende storm zelfs geen enkele keer stilgestaan.

Geen opbrengstverliezen

Moderne windturbines zoals de turbines van Kloosterlanden beschikken over een zogenaamde “Storm Control” mode. Bij windvlagen tussen de 28 en 34 meter per seconde (dat is 100 tot 122 km/h) worden de turbinebladen verdraaid om het toerental van de rotor kortstondig omlaag te brengen. Na de windvlaag worden de bladen weer in de werkstand gedraaid en produceren de turbines weer op vol vermogen. Blijft de gemiddelde windsnelheid gedurende 10 minuten boven de 122 km/h, dan pas wordt een turbine stilgezet. Dergelijke zeer hoge windsnelheden zijn in Deventer niet voorgekomen en er zijn dus geen opbrengstverliezen geweest ten gevolge van te harde wind.

Harde wind is volop benut

In een vergelijkbare periode van 6 dagen in februari hadden de windturbines volgens de langjarige gemiddelde windsnelheid 154 MWh moeten produceren. De windturbines hebben echter ruim 453 MWh geproduceerd in die periode. Dat is bijna 200% meer dan gebruikelijk en dus hebben de turbines in tegenstelling tot de suggestie in het artikel de harde wind juist volop kunnen benutten. De meeropbrengst van de stormen van de afgelopen 6 dagen is voldoende voor het gehele jaarverbruik aan elektriciteit van 110 Deventer huishoudens.

Stormbestendig

Tenslotte beweert het artikel in de Stentor, dat windmolens in Nederland niet op stormen zijn gebouwd. Windturbines zijn weliswaar geoptimaliseerd voor verschillende gemiddelde windsnelheden, maar alle moderne windturbines zijn stormbestendig, ook onze turbines in Kloosterlanden.

Hoor en wederhoor

Het scheiden van feiten en fictie is niet eenvoudig, maar wel heel belangrijk. Daarom is het te betreuren dat de Stentor deze onjuiste feiten publiceert. De Deventer Energie Coöperatie heeft daarom de Stentor benaderd, uitgenodigd voor een bezoek aan de Deventer windmolens, en aangeboden om in een interview de juiste informatie over windenergie, over hoe turbines werken en hoe ze reageren op harde wind te verstrekken.

Helaas hebben wij vanuit de Stentor nog geen reactie ontvangen op ons verzoek tot rectificatie.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.