header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Deventer Energie is een coöperatie van Deventenaren die zich inzetten voor het opzetten van meer duurzame energie. Dat doet de coöperatie door mede eigenaar te zijn van windmolens, door zonnedaken te ontwikkelen en door te helpen bij het verduurzamen van je huis. Deventer Energie draait op vrijwilligers. Het bestuur bestaat uit 7 personen. Veel nieuwe projecten zijn in voorbereiding.

De Deventer Energie Coöperatie is op zoek naar een kandidaat voor de functie van voorzitter. Een vrijwilligersfunctie in een dynamische omgeving die zich hard maakt voor verduurzaming van Deventer. De Deventer Energie Coöperatie bestaat sinds 2015 en heeft ruim 400 leden. Het doel van de Coöperatie is het bijdragen aan de vermindering van het gebruik van fossiele energie. De Coöperatie is 25% mede-eigenaar in de 2 windmolens in Deventer. Ook heeft de Coöperatie geïnvesteerd in een aantal kleinere zonnedaken.

Op 13 juli hebben de leden van Deventer Energie tijdens een extra algemene ledenvergadering unaniem ingestemd met het uitwerken van plannen voor windenergie in Deventer. De provincie heeft de gemeenten verplicht om zoekgebieden voor wind aan te wijzen. Die verplichting geldt ook voor Deventer. De gemeente heeft de zone langs de A1 aangewezen als zoekgebied voor windmolens. Dat betekent dat er dus een goede kans is dat er binnenkort meer windmolens langs de A1 komen te staan.

Op 12 september 1962 hield John F. Kennedy zijn beroemde speech op Rice University. Hij stelde het doel om voor het eind van het decennium een mens op de maan te brengen. Waarom? Kennedy noemde het een uitdaging, iets dat het land kon verenigen achter een missie. Kijk hier naar zijn speech

Het eerste project van Zonnedaken DEC is officieel! Project Spoorzone is succesvol opgeleverd en produceert momenteel volop groene stroom. Dankzij de bijdrage van onze leden (deelnemers) hebben we 450 panelen geplaatst op een braakliggend stuk grond achter Saxion/Aventus. Goed voor een stroomproductie voor 80 huishoudens. In samenwerking met Eerste Kwartier (grondeigenaren) hebben we de afgelopen maanden intensief samengewerkt om het project draaiend te krijgen.

De coaches hebben een zeer drukke eerste helft van het jaar achter de rug. Met ruim vijfhonderd gesprekken in zes maanden tijd overtroffen we het afgelopen jaar zelfs. Met de komst van het warme weer daalde de animo voor een gesprek, waardoor de coaches ook van een verdiende vakantie kunnen genieten. Het zal na de vakantie ongetwijfeld weer druk worden.

Deventer Energie zoekt op korte termijn een bureaumanager voor minimaal 2 dagen per week die zich richt op de coördinatie van het energieloket en de energiecoaches, bijdraagt aan het versterken van het energieloket en relaties onderhoudt in dat kader met de gemeente Deventer.

Het was even wachten maar het is nu toch zover: de bouw van het eerste project van Zonnedaken DEC is in volle gang. Nadat de laatste onderdelen geleverd zijn is de leverancier volop aan het bouwen om het project medio april op te kunnen leveren. Jaarlijks zal dit project 200.000 kWh groene energie produceren. Genoeg voor maar liefst 80 huishoudens. Een mooie eerste stap binnen ons collectief Zonnedaken DEC.

Soms gebeuren er dingen op heel verschillende momenten in je leven die toch met elkaar te maken lijken te hebben. Als jonge student bemachtigde ik lang, lang geleden een goedkoop ticket voor de Berliner Philharmoniker. Beethoven, onder meer de zevende. Ik was helemaal geraakt door het prachtige tweede deel van de zevende symfonie. Een ontzettend teer en emotioneel stuk, beroemd. Luister hier.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.