header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Coraline Vester is architecte en energiecoach bij Deventer Energie. Net als negen andere energiecoaches, geeft zij huiseigenaren in de gemeente Deventer gratis advies over het energiezuinig(er) maken van hun woning. Ze heeft zelf al de nodige ervaring opgedaan met de renovatie van haar jaren 50 woning aan de Longoliusstraat: “Ik heb nu een comfortabele woning, verbruik nog maar de helft aan gas en wek mijn eigen stroom op”. 

Grondige aanpak van een koud, oncomfortabel huis

CoralineVesterHuis“Het was een koud huis, waar je de tocht langs de kozijnen voelde”, vertelt Coraline. ”Op een koude winterdag werd het niet warmer dan 18 graden. Ik wilde meer comfort en minder energieverbruik zonder aantasting van het oorspronkelijke karakter van de woning”.

Haar project werd in 2015 deel van de proeftuin Energieneutraal Renoveren. Een provinciaal project waaraan 50 woningeigenaren uit zes Overijsselse gemeenten samenwerkten om hun woning energieneutraal te renoveren.Tijdens bijeenkomsten op het kantoor van Deventer Energie werd samen met een onafhankelijke energieadviseur en andere woningeigenaren flink gespard over aanpak, maatregelen en mogelijkheden.

In samenwerking met Bouwbedrijf Horstink en installateur Van Niel uit Twello werden de plannen daarna uitgewerkt en gerealiseerd. Dak, gevels en vloer werden geïsoleerd. Verwarmings- en ventilatieapparatuur en zonnepanelen werden geplaatst. De karakteristieke witte verf van de gevel werd vervangen door witte, ademende verf.

Zomernachtventilatie

De nieuwe keukenaanbouw is passief gebouwd. “Dat wil zeggen dat door de gevelisolatie, die wel 26 cm dik is, geen warmte verloren gaat”, legt Coraline uit. “Er is vlaswol onder het dak aangebracht en de vloer is geïsoleerd, daardoor heb ik in deze aanbouw geen verwarming nodig. Als het zomers te warm wordt, zet ik ’s nachts het dakraam en een laag raam open en ventileer ik met nachtlucht. Dat koelt goed af”. Dit wordt ook wel zomer-nacht-ventilatie genoemd.

Met een Blowerdoor test, rookproef en warmtecamera werd getest of alle kieren gedicht waren. “Zo kunnen we altijd nog kieren en luchtlekken opsporen die je met het blote oog niet ziet”, aldus Oscar Horstink.

“Een paar plekjes moesten bijgewerkt worden”, herinnert Coraline zich. “Maar het resultaat is helemaal naar wens. Bovendien kan ik deze ervaringen in mijn werk als energiecoach goed gebruiken”.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.