header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Laatst ontvingen wij van een van onze leden een telefoontje 'Ik kijk nu al twee dagen tegen een stilstaande molen aan maar er staat wel wind, hoe kan dat nou?'. Moderne windmolens staan soms stil. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn, de eerste is heel simpel, er staat gewoonweg geen wind. 

Maar er zijn nog meer redenen waarom die windmolen niet draait. Zo moet er op gezette tijden onderhoud aan de turbine worden uitgevoerd. Technische medewerkers zijn dan in of bovenop de gondel aan het werk en de molen wordt gedurende die tijd uit veiligheidsoverwegingen stilgezet.

Slagschaduw

Het kan ook zo zijn dat er (te) veel hinder van slagschaduw op nabij gelegen woningen of bedrijven is. Beide molens van windpark Kloosterlanden hebben een stilstandsvoorziening die dit automatisch regelt. Het speelt alleen bij lage zonnestanden tijdens werktijd, dus in het winterseizoen.

Kans op ijsvorming

Tenslotte, als het vriest en er kans bestaat op ijsvorming op de bladen zet de besturingscomputer de windturbine automatisch uit. Naast het feit dat er onbalans in de rotor kan ontstaan, wordt dit vooral gedaan om het risico te voorkomen dat brokken ijs worden weggeslingerd en op de A1 terecht komen. Een sensor in de windturbine meet of de weersomstandigheden (combinatie van temperatuur en vocht) zodanig zijn dat dit risico zich voordoet.

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een of beide windmolens stil kunnen staan. Wilt u meer weten over (de werking van) het windmolenpark Kloosterland? Neem dan gerust contact met ons op!

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coƶperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.