header

Waarschijnlijk is het Deventer Energiebedrijf de enige die heel veel plezier heeft beleefd aan de storm van vorige week. De krachtige luchtverplaatsingen hebben het bedrijf bepaald geen windeieren gelegd. ,,Gaat lekker. We draaien het dubbele van vorige jaar deze tijd", zegt ingenieur Guido Bakema.

"Ja jongens en meisjes... we spreken van tevoren even één ding af"

Dat is misschien ook niet zo moeilijk, want vorig jaar was het een slecht jaar. Guido gaf vorige week een aantal kinderen een rondleiding door de 'molen'. ,,Ja jongens en meisjes... we spreken van tevoren even één ding af. Jullie blijven met je vingers van alle knoppen af. Vroeger hadden ze in de molen een molenaar die alles bediende maar dat werkt met deze windmolens niet zo. Er zit hier alleen maar een computer in en ik kan via de computer thuis zien of alles goed werkt. Je kan ook zien hoe hard het waait. Op dit moment is dat 12 meter per seconde, dat is best veel." Opeens is er een enorme klap te horen. ,,O dat komt omdat hij zo hard draait. Dan heeft hij koeling nodig en slaat de ventilator aan." Kees kijkt opgelucht. ,,Ik schrik me echt kapot", zegt hij terwijl hij maakt dat hij de molen uitkomt.

Kinderen hebben de toekomst

Guido zet de lezing voort op een minder lawaaierige plek achter het elektriciteitshuisje. Hij trekt een tekening te voorschijn en laat het aan de kinderen zien. ,,Kijk, windmolens zijn eigenlijk helemaal niet nieuw. In de middeleeuwen hadden ze al molens om te zagen, malen en te persen. Op de Molenbelt stonden elf molens en bij de Bergkerk stond er ook een aantal. Met de komst van kolen, olie en machines werden ze afgebroken. Nu is er ook bijna geen olie en kolen meer, het is slecht voor het milieu en nu begint men weer met molens. Maar nu met molens die elektriciteit maken. Doordat het zo hard waait produceert deze molen in een uur net zoveel als jullie in een jaar verbruiken. De molens draaien altijd behalve als er geen wind is, bij onderhoud of in een geval van storing. Deze molen voorziet 1400 gezinnen een heel jaar lang van elektriciteit. Er zijn nu 300 mensen die meedoen. Iedereen die wil kan meedoen. We hebben ook zonnepanelen op het dak van Sallcon liggen. De elektriciteit verkopen we. Van dat geld betalen we de windturbines. We krijgen ook subsidie van het rijk. We willen eigenlijk nog wel meer windturbines, maar dat is niet zo makkelijk. Het is namelijk zo dat er voldoende afstand moet zijn tot bebouwing, het moet in het landschap passen. We zijn erover met de gemeente in gesprek."

Dit wordt bevestigd door Guidion Burgers van de gemeente. ,,Op verzoek van de gemeenteraad kijken we waar uitgebreid kan worden. De uitkomsten worden na de verkiezingen bekend."

Tekst en foto: Gerreke van den Bosch

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.