header

De productie van Windenergie door het windpark Kloosterlanden ligt op 96% van het budget. Het stabiele zomerweer zorgt voor een hoop zon maar iets minder wind. De windmolens hebben nu zo'n 4700 MWh aan duurzame energie opgewekt. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 KWh per jaar, dat betekent dat er door de twee molens in 7 maanden tijd voor ongeveer 1.350 huishoudens energie opgewekt is. Mooi resultaat! 

Over windturbines bestaan veel misverstanden. Daarom hieronder enkele feiten op een rij.

  • De productie van windenergie, bijvoorbeeld in windmolenparken, kost ongeveer 3-4 cent per kWh meer dan de productie van grijze energie. De overheid compenseert het verschil met subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). U betaalt hieraan mee via de Opslag Duurzame Energie op uw energierekening.
  • Windturbines leveren steeds meer stroom. De capaciteit van de huidige modellen is gemiddeld zo'n 3 megawatt. Met capaciteit bedoelen we de productie als het hard genoeg waait. Dat is ongeveer een kwart van de tijd het geval. Dit betekent dat een moderne windturbine genoeg stroom levert voor 2000 huishoudens.
  • Een windturbine wekt in 3-6 maanden de hoeveelheid stroom op die nodig was om die windturbine te maken. Daarna gaat de windturbine nog ongeveer 20 jaar mee.
  • Windturbines produceren al stroom vanaf windkracht 2. De windsnelheid is dan 2-3 meter per seconde. Bij windkracht 9 of 10 (windsnelheid 20-25) worden de meeste windturbines automatisch stilgezet. Alleen de modernste windturbines blijven ook bij hogere windsnelheden draaien. Wilt u weten wat de windsnelheden per provincie zijn? Het KNMI publiceert vaker een afbeelding met de windsnelheden per provincie.
  • Windturbines bereiken hun maximale vermogen bij windkracht 6 (windsnelheid 12 meter per seconde). Als het harder waait dan windkracht 6 zit er wel meer energie in de lucht, maar die levert niet meer stroom op.
  • Windmolens vormen een gevaar voor vogels, maar andere door de mens veroorzaakte gevaren zijn veel groter. In Canada sterven jaarlijks 25 miljoen vogels doordat ze tegen een huis vliegen, en 'slechts' 20.000 doordat ze geraakt worden door een windmolen.

Bron: Internet

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.