header

Sommige dingen zijn gamechangers. Ineens is alles anders. Wat me opvalt is dat de afgelopen zomer voor veel mensen een gamechanger was. Ineens is klimaatverandering heel erg nabij, want “het klopte gewoon niet”. Voor het eerst was het met al die vele warme dagen echt voelbaar: het klimaat verandert nu al, merkbaar.

Eigenlijk zijn er dit jaar, als je terugdenkt, nog een paar van die markante momenten geweest. Het besluit om te stoppen van Gronings gas, het “van het gas af” maakte verandering heel nabij. Het komt dichtbij, je kunt niet meer uitstellen en zult je huis moeten aanpakken. Niet voor niets hadden we als Deventer Energie recent twee voorlichtingsavonden volle bak toen het over gasloos wonen ging.

Haagse window dressing voldoet niet meer

Ik ben benieuwd of ze in Den Haag ook hun politiek game veranderen. Natuurlijk, de opmerkelijk Urgenda uitspraak maakte duidelijk dat dit “groenste Kabinet ooit” nog een aantal tanden bij moet zetten om de doelen voor 2020 en 2023 te halen. Haagse window dressing voldoet niet meer, de rechter rekent af op concreet te behalen doelen, en het Rijk riskeert zelfs om met een dwangsom tot beter klimaatbeleid gedwongen te worden.

Mooipraterij ook niet

Het Klimaatakkoord dat in juli werd gesloten tussen een aantal maatschappelijk groepen zou ook een echte gamechanger kunnen worden. Er staan allemaal mooie dingen in dat akkoord, maar de politiek heeft er nog geen uitspraak over gedaan. Het Kabinet moet met een reactie komen, maar heeft die al uitgesteld tot na de jaarwisseling. Het zou me niet verbazen als het zelfs over de verkiezingen heen wordt getild. Maar dankzij de Urgenda uitspraak kan de reactie van het Kabinet geen mooipraterij meer zijn. Het spel moet nu echt anders.

U bent welkom bij de lezing over het Klimaatakkoord op 11 december

Meer weten over het Klimaatakkoord en hoe dat verder gaat lopen? Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Deventer Energie op 11 december (start 20.00 uur) zal Bauke de Vries (docent-onderzoeker bij Hogeschool Saxion) een lezing houden over het klimaatakkoord, en alles wat daarna komt en ermee samenhangt. Hij neemt u mee in de hot topics van het akkoord, de strijdvragen waar het kabinet zijn tanden op kan uitproberen, en de toekomstige krantenkoppen. We hopen dat u alleen al dáárom allemaal naar de ledenvergadering komt. Iedereen, dus ook als u (nog) geen lid bent, is welkom. Want we doen het voor elkaar, met elkaar. De locatie en het programma van de ALV worden op korte termijn op onze website en facebookpagina bekend gemaakt. Graag tot dan! 

Jos Pierey
Voorzitter Deventer Energie

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.