header

Deze keer spreken we wooncoach Peter Alkemade die betrokken is geweest en nog is bij inwoners van de wijk Groot Douwel die gezamenlijk streven naar een forse vergroening van de buurt. Peter is een van de negen wooncoaches die sinds 2017 voor het Energieloket van Deventer Energie aan de slag is gegaan om inwoners van de gemeente Deventer te helpen bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen aan hun woning. 

Gezamenlijke aanpak in Groot Douwel

Al sinds begin 2018 is er een groepje mensen uit Groot Douwel bezig met voorbereidingen hoe zij hun wijk kunnen verduurzamen. Samen willen de bewoners de gevolgen van klimaatverandering, zoals heftige stortbuien en lange periodes van droogte en hitte in hun omgeving opvangen door hun tuin en leefomgeving anders in te richten. Volgens een van de initiatiefnemers Lesley Jeffrey wordt hierbij prettig samengewerkt met ambtenaren van de gemeente. Met financiële ondersteuning van de gemeente, WijDeventer en het waterschap en met advies van de Ulebelt worden er dan ook meters gemaakt. Op de nationale Burendag afgelopen september is er bijvoorbeeld hard gewerkt om daken van schuurtjes vol te leggen met sedummatten (lees hier het krantenartikel van 23-9-2018 uit de Stentor)

Welke rol speelt de wooncoach hierin

Peter: “In september-oktober 2018 hebben vier studenten van Saxion, tweedejaars richting bestuurskunde, klimaat en management een studie gedaan naar de mogelijkheden in de wijk Groot-Douwel voor een gezamenlijke aanpak van de verduurzaming en energiebesparing en om van gas los te komen. Bij hun onderzoek hebben zij de wethouder, de gemeente en de Deventer Energie Coöperatie betrokken door interviews af te nemen. Ook hebben zij met mij deelgenomen aan een gesprek als wooncoach bij een woning in deze wijk en heb ik ze de rapportage hiervan, evenals die van een buurman, die al een hybride warmtesysteem heeft, ter beschikking gesteld. Het verslag van dit onderzoek is door hen gepresenteerd in het wijkgebouw voor de geïnteresseerden uit de wijk. Aansluitend hebben we, onder mijn leiding, een discussie gevoerd over de praktische mogelijkheden voor te nemen maatregelen. In aansluiting hierop zijn al nadere afspraken gemaakt met de kerngroep uit de buurt om de (gezamenlijke) uitvoering van maatregelen te bespreken.”

Wordt vervolgd

Kortom, er worden daadwerkelijk stappen gezet en de wooncoach van Deventer Energie heeft hierin een stimulerende en adviserende rol. Zodra er een update te geven is ten aanzien van de verduurzamingsaanpak in de wijk Groot Douwel zal Deventer Energie dit via de gebruikelijke kanalen (website, facebook, nieuwsbrief) delen. Wij houden u op de hoogte!

Ook een afspraak met een wooncoach maken?

Denkt u nu 'Ik wil ook maatregelen nemen om mijn huis te verduurzamen' of 'Onze wijk kan ook een vergroeningsaanpak gebruiken'. Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Maak een afspraak met een wooncoach

De voordelen van een sedumdak

 

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.