header

Kerstmis verbindt. Reclamemakers van de supermarkten weten dat maar al te goed. Dus: elke supermarkt wil het leukste kerstfilmpje op TV. Allemaal gaan ze over samen, verbinden. Gezellig met de hele familie aan tafel. Die van Lidl vind ik vreselijk, met kwallebal van Erve Dorens. Maar die van de Plus raakt me. Je hebt het zeker gezien. Een dochter staat in de keuken (nou ja) en ziet daar haar overleden moeder, van wie ze nog raad krijgt. Heel melo, maar toch voel ik iets.

Zonnewende

Misschien omdat ik zelf ook nog vaak denk te praten met mijn vader, die er toch al tien jaar niet meer is. En wiens raad ik toch nog af en toe denk te horen. En die ik nog steeds heel erg mis. Zelfs met wie er niet meer is ben je nog verbonden, over de generaties…

Misschien komt het door de winter. In de zomer is het leven licht en zonnig. Dan kun je alles alleen aan. Maar in de donkere winter zijn we als mensen klein en kwetsbaar, als het om je heen stormt en de donkerte dag voor dag toeneemt. “Winter is coming”, de dreigende slogan van Game of Thrones. Geen wonder dat men vroeger de zonnewende vierde, want na de kortste dag minderde de dreiging en ging de zon weer winnen, werd de wereld weer vruchtbaar. Joelfeest, daarna kerstmis. Samen vieren dat het licht van de zon of van de verlosser is gekomen om de wereld beter te maken.

Ik wens u allemaal een prachtig kerstfeest, tussen uw geliefden en naasten. Ik hoop dat we als coöperatie samen en met elkaar verbonden de winter achter ons laten en kunnen werken aan een zonnige wereld. In 2019. En ook in de jaren daarna, over de generaties, want we hebben nog een langdurige wende voor ons.

Jos Pierey

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.