header

Onlangs werd in de media gemeld dat zonneparken – o.a. in Overijssel – niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Het probleem ligt met name bij TenneT. Moeten wij ons ook zorgen gaan maken voor onze projecten?

Boven Groningen slibt het net dicht

Het hoogspanningsnet dat (grotendeels) bovengronds door Nederland loopt, kan worden beschouwd als de ‘slagaders’ van de elektriciteitsvoorziening. Bijgaande kaart geeft een beeld van het net. Vanuit Zwolle lopen er twee ‘halsslagaders’ naar het noorden van Groningen (Eemshaven) en hier loopt het met name klem. In de afgelopen tien jaren zijn in Groningen veel elektriciteitsproducenten neergestreken. Inmiddels staan er drie grote centrales, staan er grote windparken en zijn er internationale aansluitingen naar Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Daarmee is de capaciteit van dit deel van het net helemaal dicht geslibt.

Het kost de nodige tijd om de capaciteit uit te breiden. Zo’n snelle groei van zonne-energie heeft TenneT kennelijk niet voorzien.

Deventer vooralsnog geen capaciteitsprobleem

Gelukkig ziet de situatie bij Deventer er minder dramatisch uit. Het hoogspanningsnet bij Deventer (met stations op de Platvoet en Bergweide) maakt deel uit van de ringader Zwolle-Deventer-Hengelo (O). En hier is (voorlopig) nog geen capaciteitsprobleem.

De meeste zonneparken worden (net als onze windturbines langs de A1) op het middenspannings-net aangesloten. Dat betekent wel dat er kosten moeten worden gemaakt voor een aansluiting naar het dichtstbijzijnde middenspanning-station. Daar moet ook ruimte zijn, of anders moet deze worden uitgebreid. De kosten van zo’n aansluiting komen voor rekening van het zonnepark. Hier ontstaat dus hoogstens een financiële belemmering, maar geen technische.
In Deventer kunnen we voorlopig vooruit met duurzame projecten.

Auteur: Guido Bakema

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.