header

Klaas Dijkhoff was even de gebeten hond. In de Telegraaf roepen dat hij het klimaatakkoord niet zou nakomen, want “te duur”. Nee, hij kiest voor de burger, zegt hij. Beetje vreemde redenatie. Als je alle scholieren die nu op donderdagen de straat opgaan zou vragen, zou “kiezen voor de burger” juist wél het klimaatakkoord, of meer dan dat betekenen.

Het planbureau rekent momenteel de kosten van het klimaatakkoord door. Ja, daar zal zeker een stevige prijs uitrollen. Ik vind het alleen jammer dat de kosten van géén klimaatbeleid daar niet tegenover worden gezet. Want als de zeespiegel deze eeuw ruim een meter stijgt moeten we miljarden investeren aan kustverdediging, zolang dat nog kan. En we zullen vele miljarden kwijt zijn aan het opvangen van andere milieuschade.

Niets doen, dat kost pas serieus geld

Niets doen zou volgens Nicholas Stern 5 tot 20% van ons BNP kunnen gaan kosten. Ofwel tot € 350 per uitgestoten ton CO2. Klimaatbeleid is dan veel goedkoper. Maar onze kranten zullen daar niet over schrijven. Ze zullen schrijven over dure milieumaatregelen. En hele stukken over wie moet betalen. En een aantal partijen zal zeggen dat het veel geld is en dat we dat over een langere periode moeten uitsmeren. En dat we niet hardermoeten lopen dan andere landen. 

Ik kies voor de toekomst

Als hier in Deventer de scholieren de straat op gaan om onze generatie de oren te wassen, dan loop ik met ze mee. Dan kies ik voor de burgers van de toekomst.

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.