header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

De Gemeente Deventer is aan de slag met het maken van een Energieplan 2019-2022; welke maatregelen zijn er nodig om Deventer per 2030 energieneutraal te bereiken? In het Klimaatakkoord is opgenomen dat in 2050 alle warmtevoorzieningen in Nederland aardgasvrij zijn. Een onderdeel van dit plan betreft de uitwerking van de warmtevoorziening in woningen, bedrijven en maatschappelijk vastgoed; de wijze waarop dit aardgasvrij gerealiseerd kan worden; per gebouw of collectief met een te ontwikkelen warmtenet.

In de gemeentelijke warmtevisie, welke in 2021 gereed zal zijn, is per wijk een warmtevisie opgenomen, met tijdpad voor de te realiseren transitie. Ruim van te voren (8 – 10 jaar) zullen de bewoners / gebruikers per wijk worden geïnformeerd over het aardgasvrij maken van de wijk en de collectieve dan wel individuele alternatieven.

Nieuwbouw

Vanaf juli 2018 is het verplicht om, ook binnen de Deventer gemeentegrenzen, aardgasvrij nieuw te bouwen. Dit is vastgesteld in de Wet Voortgang Energietransitie (Wet VET). Vanaf januari 2020 krijgen we te maken met een aangescherpt bouwbesluit; hierin is opgenomen de minimale bouwregelgeving waar een nieuwbouwwoning aan moet voldoen, de BENG norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Bestaande bouw

Niet elke wijk is geschikt om, als alternatief voor de voor ons vertrouwde gasgestookte CV-ketel, een collectief warmtenet te realiseren. Er zal dan gekeken worden naar alternatieve opties, collectief en / of individueel. Mogelijkheden voor andere warmtebronnen en warmtesystemen, zoals geothermie, warmte-koudeopslag, zonnewarmte zullen worden meegenomen. Door middel van duurzaam opgewekte stroom en bijvoorbeeld warmtepompen kunnen gebouwen verwarmd worden. Dit kan individueel of collectief toegepast worden. Ook worden mogelijke alternatieven voor aardgas, zoals waterstofgas of groengas, hierbij meegenomen.

Concreet eerste plan: Zandweerd Noord

Momenteel is de Gemeente doende een project uit te rollen om een collectieve warmtevoorziening te realiseren in Zandweerd Noord. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van de warmte welke vrij komt bij de waterzuivering. Informatie hierover volgt nog.

Wat kunt u nu al doen?

Op dit moment is het moeilijk te zeggen of het verstandig is te wachten op de door de gemeente te realiseren plannen of om nu al individueel maatregelen te nemen. Wat altijd is aan te bevelen, is het verduurzamen van het pand. Isolatie (inclusief goede ventilatie) bespaart op het aardgasverbruik en direct op de energiekosten en ook om in de toekomst over te kunnen stappen naar aardgasvrij verwarmen. En dit is en blijft maatwerk. De wooncoaches van het Deventer Energieloket kunnen u informeren en adviseren. Zie www.deventerenergie.nl/wooncoaches.

Ook eigen energie opwekken via zonnepanelen, op eigen dak of in een collectief postcoderoos project, is een rendabele investering voor duurzame stroom. Op de website energiesubsidiewijzer vindt u alle informatie over de actuele subsidie -en financieringsmogelijkheden.

Vragen?

Heeft u vragen over aardgasvrij bouwen of wilt u meer informatie? Heeft u interesse in een advies van één van onze wooncoaches? Neem dan contact met ons op:
via de website 
• per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
• of telefonisch op 0570-572217

Gasloos bouwen stappenplan

 

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.