header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Elke maand schrijf ik een voorwoord bij onze nieuwsbrief. En ik merk dat ik daarbij vaak reflecteer op wat er politiek gaande is op het gebied van duurzaamheid. Over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart heb ik vorige maand ook al geschreven.

Maar ik schrijf er nog een keer over, want we zien nu, een dikke maand later, nog beter wat het optreden van Baudet te weeg heeft gebracht. Forum maakte van het ridiculiseren van klimaatmaatregelen zo’n beetje zijn handelsmerk. Meer CO2 zou goed voor de aarde zijn, en klimaatbeleid zou onze economie ruineren. Over doemdenken gesproken. Met de overwinning van Baudet zijn de klimaatontkenners ineens weer helemaal terug van weggeweest.

Baudet staat niet alleen. Ook de Telegraaf en Elsevier spuien de laatste maanden ineens het ene klimaat sceptische artikel na het andere, zonder zich om de wetenschappelijke feiten te bekommeren. Een aanrader is een aflevering van Medialogica van de NOS van 21 april jl. die je hier kunt vinden. In deze uitzending wordt de recente feitenverdraaiing en fake nieuws via onder meer deze media besproken. Toppunt van stemmingmakerij vond ik de Telegraaf van afgelopen zaterdag 4 mei, waarin klimaatactivisten als “Groene Khmer” werden neergezet. Dat is een verwijzing naar de Rode Khmer die enkele miljoenen doden in the Killing Fields van Cambodja op hun geweten hebben.

Sinds Baudet is de taal over het klimaatbeleid veranderd. Vaak wordt herhaald dat “het onbetaalbaar is”, dat we “niet voorop moeten lopen”. Van “klimaatdrammer” (Klaas) ben je ineens “klimaathystericus” (Thierry) en “Groene Khmer” (Telegraaf) geworden, lid van de “groene maffia” van “subsidie slurpende leaserijders”. Jan met de Pet is “slachtoffer van de grachtengordelelite die zich wél klimaatbeleid als hobby kan veroorloven”.

Lezers van deze column: we hebben samen de taak om het klimaatdebat op een goede manier te voeren. We moeten het momentum van klimaatontkenning, van ridiculisering, dat door Baudet is geschapen weerstaan. Er is een ruime meerderheid in Nederland die zich er van bewust is dat we onze footprint moeten verkleinen om de aarde leefbaar te houden. U en ik horen daar bij. We moeten ons laten horen. Doe uw mond open, schrijf en praat over uw mening, en ontneem Thierry en de zijnen hun monopolie op de roeptoeter.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.