header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Maandag 25 mei is gestart met het leggen van de eerste zonnepanelen op de daken van een veertiental woningen in de Rozenstraat op de Worp. Het initiatief van een van de bewoners, de heer Wim van Vilsteren (foto), is samen met en onder begeleiding van een wooncoach van de Deventer Energie Coöperatie tot een collectief duurzaam zonne-energieproject uitgegroeid. 

De Worp Energieneutraal in 2025

De initiator Wim van Vilsteren had al langere tijd het idee om wat met zonne-energie te doen vanuit een droom die hij, samen met een negental anderen op de Worp, heeft om in 2025 een energie-neutrale Worp te hebben. Oktober vorig jaar was het dan zover. "Het was tijd om daadwerkelijk in actie te komen en ik heb dan ook contact opgenomen met het Duurzaamheidscentrum in Deventer. Samen met wooncoach Bert de Waal hebben we een groep buren weten te mobiliseren en te interesseren om ook zelf zonne-energie te gaan opwekken. De interesse bij de buurtbewoners was er en in het buurthuis op de Worp heeft Bert vervolgens voorlichting gegeven aan zo’n vijfentwintig belangstellenden. De buren waren enthousiast en hebben er geen gras over laten groeien. Immers zelf opwekken levert direct voordeel op. Er werd een werkgroep geformeerd die offertes voor een collectieve inkoop van zonnepanelen heeft opgevraagd bij een zestal leveranciers. Na een selectie en een onderhandeling over de offerte is er tenslotte een leverancier gekozen. Wat begon bij één huishouden mondde uiteindelijk uit in een project waarbij veertien huishoudens zijn betrokken!”

Besparen door isoleren als tweede stap

Bert: “Duurzame energie opwekken en gebruiken is een mooie (eerste) stap maar een logische vervolgstap is om de woningen goed te isoleren. Om hier ook mee aan de slag te gaan stond er daarom een tweede voorlichtingsbijeenkomst gepland op 15 mei. Die is door het Corona-virus voorlopig in de koelkast gezet en wordt weer opgepakt zodra dit enigszins kan.” 

Bekijk hier het item van DRTV

 

Veel activiteit op het gebied van duurzaamheid op de Worp

De Worp is vaker in het nieuws wanneer het gaat over duurzaamheid. Zo is op veel plekken de regenwaterafvoer al van het riool losgekoppeld en hebben verschillende bewoners ook al groene daken aangelegd.

 

Via diverse samenwerkingsverbanden en dankzij een grote betrokkenheid om een bijdrage aan de energietransitie en de eigen woonomgeving te leveren worden mooie ideeën hier ook echt uitgevoerd!
Wim: "Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen willen we voor de buurt in het najaar nog een Energie- en klimaatfestijn organiseren. Dit willen we samen doen met het Duurzaamheidscentrum, De Ulebelt, private partijen en overheden. Het is even afwachten of dit tegen die tijd door kan gaan, we gaan kijken of en hoe we dit binnen de anderhalve meter samenleving toch kunnen organiseren." 

Samen kun je meer

Het zonnepanelen project is een mooi voorbeeld van een duurzaam collectief bewonersinitiatief wat laat zien dat je samen meer kunt en dat je het als bewoner niet allemaal alleen hoeft te doen. Meer betrokken mensen betekent niet alleen meer kennis, een betere onderhandelingspositie, sociale verbinding maar ook een grotere effectiviteit. Neem alleen al de wooncoach die zijn kennis en ervaring niet met één maar gelijk met vijfentwintig mensen kan delen.

Wil jij ook energie gaan besparen of zelf opwekken?

Wim: "Wij hebben veel profijt gehad van de kennis en kunde van Bert. Waar wij alles nog moeten uitzoeken en ontdekken beschikt Bert over een jarenlange kennis en ervaring en dat komt goed van pas. De hulp van een wooncoach is daarnaast ook nog eens gratis.”
Wil jij ook (gratis) hulp bij het realiseren van verduurzamingsmaatregelen aan je woning/meerdere woningen? Neem dan contact op met een wooncoach van Deventer Energie.

Contact

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.