header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Ik wil in deze column nog wel eens zeuren over dingen die nog niet goed gaan. Daarom als tegenwicht hier een verhaal over een gepakte kans. Hier in Deventer, home made.

Gered van de verhakselaar

Vorige jaar kon een bomenkweker zijn vele tienduizenden perenbomen van twee meter hoog niet meer kwijt door de coronacrisis. Urgenda ontfermde zich over deze bomen en redde ze van de verhakselaar. Afgelopen februari werden wij door Urgenda gevraagd of we een aantal van deze bomen gratis in Deventer wilden verdelen. We hebben een aantal vrijwilligers van Deventer Energie, het Duurzaamheidscentrum en de Ulebelt opgetrommeld om te helpen. Binnen een dag hadden we de organisatie staan. Met wat summiere stukken op social media dachten we toch wel zo’n driehonderd bomen uit te kunnen geven. Goed voor het milieu, goed voor het binden van CO2, goed tegen klimaatstress.

Het liep storm

Tot onze stomme verbazing liep het storm. Op zaterdag 6 februari hebben we uiteindelijk 1250 bomen uitgedeeld. Onze collega’s van Noaber Energie uit Bathmen hebben gelijktijdig 800 bomen uitgedeeld. Dat smaakte naar meer. Daarom hebben we op 6 maart een tweede perenbomen-uitdeeldag georganiseerd. Weer met tientallen vrijwilligers. En die dag zijn in Deventer zelfs 1900 bomen uitgedeeld en geplant, in Bathmen 1000, en in Olst en Wijhe elk ruim 1800.

Samen bereik je meer

En zo zijn er in een maand tijd ruim 8500 nieuwe bomen in Deventer en omgeving geplant. Bomen die in de zomer koelte brengen en schaduw geven. Die elk jaar een vracht aan heerlijke conference peren opleveren, prima voor je gezondheid. Dat is de energie van vrijwilligerswerk, van samen aanpakken, zelfs in coronatijd. Om trots op te zijn.

 

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.