header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

"Kom met een subsidieregeling waarmee mensen direct geld krijgen voor isoleren", stelt een raadslid uit Assen. "Wacht niet tot 1 januari, het moet nu gebeuren. Mensen met een laag inkomen wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen, die kunnen dan meteen aan de slag”. Een goed plan want de energieprijzen zijn hoger dan ooit! Een gemiddeld huishouden waarvan het contract afloopt kan tot wel € 50 per maand meer gaan betalen voor energie.

Energiearmoede onder huurders

Ook in Deventer speelt de energiearmoede voor een groot aantal gezinnen. Met name in de Rivierenwijk en de Voorstad is er een groot aantal mensen die moeite heeft met de stijgende energieprijzen. Ongeveer driekwart woont in een slecht geïsoleerd huis dat meestal in bezit is van een woningbouwvereniging. De beste oplossing is natuurlijk isolatie. Maar ja, als huurder investeer je niet zomaar in de isolatie van je dak of je vloer.

Werk aan de winkel voor de energiecoaches

De energiecoaches in Deventer merken het trouwens ook: het aantal aanvragen voor een energiecoach van de Deventer Energie Coöperatie stijgt explosief. Was het in de zomer door Corona nog ietwat slapjes, alleen al in oktober hebben ruim 80 gezinnen een afspraak gemaakt via www.gratisenergiecoach.nl.

Slimme energiebesparingsmaatregelen

En dat is verstandig, want er gaat geen energiecoach de deur uit zonder dat er verrassend eenvoudige en heel concrete besparingstips zijn gegeven. En vaak zijn er heel wat kuubjes aardgas te besparen door de bewoner zelf. Dus zonder grote investeringen. Radiatorfolie, tochtstrips, op tijd de thermostaat iets lager om er maar een paar te noemen.

Een van onze energiecoaches kwam een schrijnende situatie tegen van een gezin dat op bijstandsniveau zat en waar de verwarmingsinstallatie zo slecht was afgesteld dat met de thermostaat op 23 graden de bewoners in grote delen van het huis nog zaten te klappertanden. Dat was voor de collega reden om toch maar eens het gesprek aan te gaan met de verhuurder. Want met de stijgende energieprijzen kon dit gezin die verhoging echt niet opvangen.

Wil jij gratis ondersteuning van een energiecoach of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken?

Maak dan hier een afspraak

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.