header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Deze herfst werden we allemaal verrast door forse stijgingen van de energieprijzen. Ik heb ook een variabel contract en werd meteen per 1 oktober geconfronteerd met fors hogere tarieven. Wie heeft dit zien aankomen? Ik in elk geval niet.
Wat we nu zien herinnert me - wat word ik oud! - aan 1979, de “tweede oliecrisis”, toen als gevolg van de revolutie in Iran en daarna de oorlog tussen Iran en Irak de energieprijzen explodeerden.

Met als gevolg dat de hypotheekrente steeg tot boven 12 % en de huizenmarkt instortte. Dat was het begin van de grote economische crisis die tot midden jaren tachtig duurde. Gaat we die richting op?

Zet in de goede richting

Voorlopig lijkt het effect van de huidige energiecrisis mee te vallen. Misschien is de forse prijsstijging zelfs positief. Waar onze politici blijven hangen in het fossiele tijdperk, wordt de wereld door de prijsstijging plots met de neus op de feiten gedrukt: we moeten zuiniger zijn, en overstappen. Ineens is er volop actie om energie te besparen! Ik hoor van installateurs dat de vraag naar woningisolatie, dubbel glas en zonnepanelen piekt. Er is zelfs wachttijd voor het leveren van warmtepompen. Zo lijkt de energiecrisis ons een zet in de goede richting te geven. Count your blessing!

Energiearmoede

Maar er is ook een andere kant. Er is armoede in dit land. En juist de mensen met weinig geld wonen vaker in slecht geïsoleerde huurhuizen met energielabel E, F en G. Voor deze laagste inkomens is de huidige energiecrisis ook meteen een crisis in de portemonnee. Je zult maar met een minimum-inkomen plots € 150 of € 200 per maand meer aan energie moeten betalen. De eenmalige € 400 compensatie die de regering nu uitstrooit over Nederland is dan veel te weinig. En veel mensen met langlopende energiecontracten of hoge inkomens hebben die compensatie helemaal niet nodig.

Energie besparen

Een dubbel gevoel dus. Ik hoop dat veel mensen schrikken en nu werk maken van energiebesparing. En ik hoop dat we de mensen met lage inkomens die hard getroffen worden écht helpen. Want energietransitie moet niet het feestje van de rijken zijn, maar een zegening voor ons allemaal. En onze energiecoaches kunnen natuurlijk met goede tips helpen. Hij of zij komt bij je thuis en bekijkt samen met jou wat je kan doen om je woning te verbeteren, energie te besparen of duurzame energie te gebruiken. Of je nu in een huurwoning woont of in een monument, een boerderij of een rijtjeshuis: ons team van energiecoaches heeft de benodigde kennis in huis!

Maak nu een afspraak met een energiecoach

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.