header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Waar zou ik als baas van een datacentrum mijn nieuwe “groene” datacentrum bouwen? Zo goedkoop mogelijk dicht bij windmolens, want hoe verder weg, hoe duurder mijn kabel. Dus ergens in de Wieringermeer, in de Flevopolder, of bij Delfzijl. En natuurlijk zou ik de enorme hoeveelheid afvalwarmte gratis beschikbaar stellen, kom maar halen. Maar aan de investeringen om die warmte ergens heen te brengen zou ik niet meedoen, dat hoeft immers niet.

Dat een warmteleiding van de Wieringermeer, Delfzijl of Zeewolde naar een verre afnemer van warmte onbetaalbaar is interesseert me niet, da’s het probleem van een ander.

Restwarmte gaat de lucht in

Ik begrijp heel goed dat er veel weerstand is tegen giga datacentra. Want ze vreten onze groene energie en doen er weinig of niets voor terug. Nou zijn datacentra wel nodig, als u dit leest maakt u gebruik van zo’n ding. Maar we zouden met zijn allen wel wat meer eisen mogen stellen. Het datacentrum van Facebook in Zeewolde zou 1380 Gwh per jaar verbruiken, bijna even veel als 500.000 huishoudens. Voor het opwekken van al deze groene stroom zijn ruim 100 windturbines nodig. Alle energie wordt uiteindelijk omgezet in warmte. Hooguit 17% is, met een hoop gemeenschapsgeld erbij, te gebruiken in een nog te maken warmtenet. De rest gaat de lucht in.

Eisen en voorwaarden

Met deze onzin moeten we stoppen. De overheid moet eisen stellen aan de locatie en aan het hergebruik van de vrijkomende warmte. Twee eisen liggen voor de hand: datacentra mogen alleen bij steden met een warmtenet en moeten hun restwarmte bewezen aan dat net leveren. En de koeling van de servers moet niet met lucht maar met water, iets duurder, maar dan kun je de restwarmte wel veel makkelijker hergebruiken.

Taak voor nieuwe ministers Ruimtelijke Ordening en Klimaat

Tot nu toe heeft onze overheid nooit eisen gesteld aan datacentra. De markt zou het immers wel oplossen. Niet dus. Gelukkig hebben we nu een splinternieuw Kabinet met - terug van weggeweest - een minister voor Ruimtelijke Ordening en een minister voor Klimaat. Het zou een goede start zijn als beide ministers het stuur in handen pakken en snel eisen gaan stellen aan de plekken waar datacentra mogen komen, en aan de manier hoe de restwarmte wordt hergebruikt.

Een ding is zeker. Zeewolde komt dan niet meer op het lijstje voor.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.