header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Hoewel de maand december over het algemeen een van de windrijkste maanden in het jaar is, was dat afgelopen december helaas niet het geval en lag de productie in december 20% lager dan verwacht. De jaarproductie van de windturbines Kloosterlanden is daarmee nog verder achtergebleven bij de verwachtingen.

Windproductie december achtergebleven

In 2021 hebben de windturbines in totaal 7659 MWh geproduceerd. Dat is 787 MWh (9,3%) minder dan de voorspelde opbrengst (8446 MWh) op basis van de langjarig gemiddelde windsnelheid. De beide turbines hebben wel goed gewerkt met een beschikbaarheidspercentage van 97,3%. Er zijn dus relatief weinig storingen geweest en dus weinig energieverlies door storingen.

De productieachterstand is dus helemaal te wijten aan de lagere windsnelheid in 2021. Volgens meteorologen is de oorzaak een hogedrukgebied dat het afgelopen jaar zeer hardnekkig is en vaak op de Oceaan net ten westen van de Britse eilanden ligt, zie ook dit bericht op weer.nl.

In het bijgevoegd figuur is de gemiddelde windsnelheid in Nederland op 100 meter hoogte weergegeven van 1979 tot en met 2021. Deze data is terug te vinden op deze Europese klimaatdata website. Te zien is dat, sinds 1979, het alleen in 2003 en 2010 minder hard heeft gewaaid. Het jaar 2021 is daarmee wel een slecht windjaar, maar toch niet uitzonderlijk, zoals ook uit de grote mate van variatie van windsnelheid in de loop van de jaren blijkt, zie bijgevoegd figuur. Er is dus geen reden om de productieverwachtingen voor volgend jaar omlaag te stellen.

zon en wind december en heel jaar 2021

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coƶperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.