header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

De maand januari was erg zacht en rustig. Net zoals in december was het stabiele weer te danken aan een hogedrukgebied ten zuiden van ons land wat lang op zijn plek bleef liggen. Het hogedrukgebied zorgde ervoor dat storingen ons niet konden bereiken en het was daarom ook vaak nevelig en mistig, lees hier. Door het rustige weer hebben de windturbines met een totaal van 928 MWh over de maand januari helaas minder geproduceerd (12,5%) dan verwacht op basis van de langjarige gemiddelden.

Voor de windproductie is het te hopen dat het voorjaar wat onstuimiger verloopt.

Hoe werkt de SDE+ subsidie

Het is begrijpelijk als leden denken: “Het heeft procentueel misschien minder hard gewaaid, maar de energieprijzen waren wel 5x zo hoog als normaal! Profiteren we daar niet van?”. Het antwoord is: (nog) niet, en dat komt juist vanwege de SDE+ subsidie op onze molens. De subsidie Stimulering Duurzame Energie (SDE+) werkt met twee elektriciteitsprijzen: een bodemprijs voor elektriciteit en een plafondprijs die gelijk is aan de gemiddelde kostprijs die nodig is om met de windturbines één kWh op te wekken. De marktprijs voor elektriciteit varieert (over het algemeen) binnen deze bandbreedte. Als de marktprijs voor elektriciteit laag is, dan vult de SDE subsidie deze flink aan tot de plafondprijs. Als de marktprijs hoog is, dan krijgen we juist minder subsidie. Het doel van de SDE is om de onrendabele top van duurzame energie technologie af te dekken en de exploitanten te beschermen tegen marktfluctuaties, zodat een langjarige businesscase gemaakt kan worden. De huidige elektriciteitsprijs is nu echter flink hoger dan de plafondprijs van de SDE subsidie. Toch profiteren we daar nog niet van omdat de subsidie wordt vastgesteld op de gemiddelde elektriciteitsprijs van het gehele afgelopen jaar en die komt nog niet boven het plafondbedrag uit. De energieprijzen waren pas in het laatste kwartaal erg hoog. Als de energieprijzen gedurende heel 2022 hoog blijven (hoger dan de plafondprijs) dan profiteren we ook van de hoge marktprijzen.

 

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.