header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Deze column is geschreven op woensdag 23 februari
De laatste maand heeft de Oekraïne ons nieuws beheerst. Stukje bij beetje heeft de grootste Europese dictator, Poetin, zijn buurland onder druk gezet en bedreigd. Poetin kan alleen overleven dankzij de dollars die hij verdient met de export van gas en olie naar ons, want voor de rest produceert Rusland nauwelijks iets. En zolang wij zijn kas spekken, kan hij zijn volk afkopen, en tegelijk zijn leger moderniseren.

Onrust jaagt gasprijs omhoog

Poetin heeft dit jaar gemerkt dat agressie loont, want de onrust die door hem wordt veroorzaakt jaagt de gasprijs omhoog en laat de Russische staatkas nog meer rinkelen. Zo wordt agressie een verdienmodel. En wij werken daar indirect aan mee, door steeds meer te betalen voor het gas dat we (nog) niet kunnen missen.
Zonder geld is Poetin niets. Met een volle kas in hij gevaarlijk. Kijk maar. De Russische inval in Georgië (2008) volgde op twee jaar met hoge energieprijzen, en een volle staatskas. De annexatie van de Krim (2014) viel samen met hogere energieprijzen bij het einde van de crisis. En de agressie tegen Oekraïne valt ook weer samen met een piek in de energieprijzen, en een met 650 miljard dollar flink gevulde Russische staatskas. Geld maakt overmoedig, dat geldt zeker ook voor dictators.

Energietransitie en urgentie

De energietransitie is niet alleen de strohalm voor ons klimaat, maar ook een knuppel om op fossiel leunende dictators te bestrijden. Zonder zijn gasinkomsten is Poetin een lame duck. Laten we zo snel mogelijk afscheid nemen van het Russische gas, en zelf zorgen voor onze eigen duurzame energie. In het belang van de wereldvrede.

Naschrift op donderdag 24 februari
Vandaag is het ongelooflijke waar geworden: een open oorlog tussen twee staten in Europa, onze democratie wordt uitgedaagd. Ik had nooit gedacht dat we dat mee zouden maken. Laten we ons bevrijden van de fossiele afhankelijkheid van de agressor, waarmee hij zich voedt en sterkt. Als we ons niet snel vrijmaken van Poetins gas verliezen we meer dan ons klimaat.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.