header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Hoge prijzen voor energie. Enig idee wat je betaalt als je nu klant wordt? Een gemiddeld huishouden gebruikt 2700 kWh electra en 1200 m3 gas (maar dan moet je wel een redelijk geïsoleerd huis hebben!). Termijn bedrag bij Essent en bij Pure Energie vandaag € 445 per maand! Voor iemand met een bijstandsuitkering is dat natuurlijk niet te betalen. En als je zo rond het minimumloon of net daarboven verdient ook niet. Volgens TNO leef je in energiearmoede als “je een laag inkomen hebt in combinatie met hoge energielasten of met een woning met energetisch onvoldoende kwaliteit”.

Een half miljoen mensen leven volgens TNO in zo’n energiearmoede. Maar dat zijn oude cijfers, het aantal zal nu zeker hoger zijn.

Lage inkomens worden dubbel getroffen 

Het oneerlijke is dat lage inkomens vaak ook in de energetisch slechtste huizen wonen, en daardoor dus dubbel getroffen worden door hoge energieprijzen. Als je in een sociale huurwoning woont, en een laag inkomen hebt waardoor je aanspraak kunt maken op huursubsidie zijn de corporaties verplicht je in de goedkoopste -en dus ook slechtste- huizen te laten wonen. En met een stevige stok achter de deur: als je in een moderne, of energetisch gerenoveerde - dus duurdere - sociale huurwoning gaat wonen is de huur zo hoog dat je minder of geen huursubsidie krijgt en kun je het huis nooit kunt betalen.

Niet fair

Waarom laat het Rijk de laagste inkomens in de goedkoopste - en slechtste - huizen wonen? De reden: dan is het Rijk niet te veel aan huursubsidie kwijt. Wie huursubsidie krijgt kan een woning huren tot maximaal € 763,47 per maand. Maar wil je een maximaal percentage huursubsidie krijgen dan moet je woning zelfs goedkoper zijn dan € 442 per maand. En dan weet je dat je alleen in oudere en nog niet opgeknapte woningen terecht kunt, waar je energielasten flink uitpakken. Is dat fair, dat we de mensen die het het minst breed hebben in de slechtste woningen laten wonen? Is het fair dat we de laagste inkomens nu relatief het meeste last laten hebben van de extreme energieprijzen?

Draagvlak

De energietransitie is voor ons allemaal. In een beschaafd land heeft iedereen een dak boven zijn hoofd. En een warm huis. Daarom zullen we ons als land sterk moeten maken voor een versnelde aanpak van al die goedkope huurhuizen, waar mensen met lage inkomens kopje onder gaan door torenhoge energielasten. Of letterlijk in de kou zitten. Er is alleen draagvlak voor de energietransitie als we dit eerlijk organiseren.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.