header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Waar de maand februari voor wind een uitzonderlijke goede maand was, was dat in maart juist voor de zon. Door de stabiele droogte en zon zijn de afgelopen maand weer verscheidene weerrecords verbroken. Met landelijk gemiddeld 244 zonuren tegen 146 normaal was het veruit de zonnigste maart ooit en ook de droogste maart ooit. Met 14.714 kWh was de opbrengst aan zonne-energie liefst 146% meer dan gebruikelijk is voor deze maand (10.080 kWh).

De achterstand opgelopen in de mistige maanden van januari en februari is dan ook ruimschoots ingelopen en de totale zonopbrengst over het eerste kwartaal gemeten is 9% hoger dan gemiddeld. Het is nogmaals aangetoond dat zon en wind elkaar goed aanvullen.

Verontrustende weerrecords

Het is ook bijzonder en verontrustend dat in de afgelopen twee maanden tijd zoveel weerrecords werden verbroken: de meeste opeenvolgende dagen storm ooit in februari, warmste 22 maart ooit, meest zonnige maart ooit en meest droge maart ooit. Dit beeld past helaas in de statistieken en trend van steeds extremere weersomstandigheden ten gevolge van klimaatverandering. Op dit moment is de wereld al 1,2 °C warmer dan voor het industriële tijdperk. Met het huidige vastgestelde en voorgenomen beleid van overheden wereldwijd komen we uit op 2,7°C opwarming in het jaar 2100, ver boven de 1,5 °C die vastgesteld is in het klimaatakkoord van Parijs. Welke extreme weersomstandigheden staan ons nog te wachten?

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.