header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Het is niet makkelijk om als voorzitter van een energieclub een column te schrijven als de energiewereld op zijn kop staat. Met extreme prijzen, schimmig opgeblazen gaspijpen in de Oostzee, een dictator die onze energie afknijpt en tweespalt in Europa wil zaaien. Energie is een wapen. Een wapen in een oorlog. En controle over energie geeft macht.

Grote fout

In Duitsland slaan ze zichzelf voor hun kop dat ze zich zo afhankelijk hebben gemaakt van gas van Vladimir de dictator. Ze dachten met “Wandel durch Handel” (verandering door handel) de democratie naar Rusland te brengen. Grote fout. Een heroïneverslaafde verandert zijn dealer ook niet door met hem te handelen. En wij wilden ook een graantje mee dealen door van ons land een “gasrotonde” te maken. Achteraf - en dat is altijd makkelijk - moeten we erkennen dat we dealer Vladimir gevoed hebben, en verslaafd en afhankelijk zijn geworden. Zijn we nu dan ook medeverantwoordelijk voor het feit dat het beest zich nu op zijn buurland stort? Zeg het maar!

Meer begrip voor noodzaak energietransitie

Nu we voelen dat energie een wapen is, een geldbron waaraan een dictator zich kan laven, is een energietransitie méér dan het bestrijden van een klimaatcrisis. Ik merk dat goed in de zaaltjes waar ik over zon- en windenergie praat. Er is ineens een veel breder begrip voor de noodzaak om duurzame energie op te wekken. Het gaat niet meer zoals het ging, nu moeten wij aan de “Wandel”. Laten we daarom in Deventer nu eindelijk eens doorpakken! We zijn goed bezig met een groot aantal zonnedaken. Maar de echte meters maken we als we meer windturbines bouwen. De plannen liggen er. Beste gemeenteraad, tijd voor actie, geef Vladimir de wind van voren, wees niet bang voor een beetje cold turkey.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.