header

review star

De rol van maatschappij en politiek in een noodzakelijk duurzame wereld is voor Jan Terlouw een belangrijk onderwerp. Zijn ‘touwtje uit de brievenbus’ pleidooi hierover bij De Wereld Draait Door raakte en roerde velen. Dit gedachtengoed ligt ten grondslag aan het initiatief om een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren.

TerlouwLezingHet touwtje uit de brievenbus

Jan Terlouw opent met zijn eigen lezing op vrijdag 15 december 2017, aan de vooravond van het Deventer Dickens Festijn, het feest waar arm en rijk samenkomen in de periode van het licht in de duisternis. Hij nodigt voor deze avond één jonge spreker uit die hem aanvult op zijn thema. Hij heeft ervoor gekozen om zijn kleindochter Laura Faber het woord te geven. 

Het gedachtengoed van Jan Terlouw inspireerde de Tauw Group, de Gemeente Deventer, Cleantech Regio en de Deventer Schouwburg om de Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing te gaan oprichten. Het doel van de stichting is: Vormgeven aan het gedachtengoed van Jan Terlouw door het tot stand brengen van een dialoog tussen verschillende generaties en de toehoorders te inspireren tot actie over te gaan.

“We kunnen niet langer wachten”

Op deze manier worden maatschappelijk relevante thema’s als duurzaamheid, de staat van het land en het nemen van verantwoordelijkheid in een snel veranderende samenleving uitgediept, in historisch perspectief geplaatst en letterlijk op een podium geplaatst.

De Stichting Deventer Jan Terlouw lezing i.o. is een project van tenminste 10 jaar. Na het uitspreken van de lezing draagt Jan Terlouw de hoofdspreker voor de 2e editie 2018 voor. Deze hoofdspreker kiest zijn of haar eigen gastspreker. Daarna volgt een jaarlijks ritueel, waarbij zoveel mogelijk eerdere sprekers aanwezig zijn. Criterium voor de sprekers is dat ze kunnen en willen spreken binnen de doelstelling van de lezing; de rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijke duurzame wereld. Vanuit hun bijzondere plaats in de samenleving binnen en buiten Nederland.

 

Deel dit via:

divider

Samen maken we Deventer klimaatneutraal. Doe mee!

Word nu lid!