header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Gemeente Deventer vroeg ons als wooncoaches van Deventer Energie aanwezig te zijn bij een informatiemarkt over de nieuwbouwkavels van Eikendal Zuid Fase 2 waar geen gas wordt aangelegd. De nieuwe eigenaren moeten dus een andere oplossing zoeken voor hoe ze hun huis gaan verwarmen zonder de bekende cv-ketel. Als wooncoach denken wij mee met mensen die voor deze keuze staan, er zijn immers vele mogelijkheden.

Ruim honderd belangstellenden kwamen op de markt af. Wij kregen veel vragen over andere vormen van verwarmen, vooral over de warmtepomp. “Hoe werkt het en wat heb je nodig?” Wij gingen daarbij vooral in op de voorwaarden voor het succesvol toepassen van nieuwe vormen van verwarmen: Hou bij het bouwen van een nieuwe woning rekening met de energiebalans.

Hoe hou je bij nieuwbouw rekening met je energiebalans?

• Beperk het warmteverlies van de woning. Dat doe je door zo goed mogelijk te isoleren en de onbedoelde ventilatie tegen te gaan. Isoleer liefst nog een stapje beter dan de wettelijke minimumnorm. Doe dat bij voorkeur met duurzame en of ecologische materialen.

• Wek je eigen energie op met zonnepanelen. Door je woning aan te passen aan de bezonning van de kavel kun je ook gratis zonnewarmte binnen krijgen in voor- en najaar. Maar pas op: In een goed geïsoleerde woning bestaat gevaar voor oververhitting in de zomer. Zorg er ook voor dat koelen met een elektrische airco in de zomer niet nodig is, bijvoorbeeld door ventilatie slim toe te passen of door het aanbrengen van een luifel.

• Gebruik duurzame energie: Pas bij deze stap komt de keuze van het verwarmingstoestel aan de orde. Bijvoorbeeld elektrisch verwarmen met een warmtepomp. De warmtepomp kan van 1 kWh energie 3 a 4 kWh warmte maken, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dat zijn voorwaarden die ik noemde in stap 1 en 2 maar ook heel belangrijk is de component van het eigen woon-gedrag.

Tip van de wooncoach:

Neem, voordat u een aannemer belt, een architect in de arm die kennis en ervaring heeft met duurzame nieuwbouw. Stem samen het ontwerp af op jouw woonwensen, woongedrag en randvoorwaarden van de kavel. Hoe vind je een architect met een stijl die je bevalt? Kijk bijvoorbeeld eens op www.ecowijkdekiem.nl. Of bezoek de Beurs Eigen Huis 9 t/m 11 maart 2018 in de Jaarbeurs Utrecht.

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.