header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Vandaag ben ik als wooncoach van Deventer Energie op bezoek bij een woning uit 1928. Een van de partners staat nog pannenkoeken te bakken voor een kinderfeestje en praat vanuit de openkeuken mee. Tijdens de koffie wordt duidelijk wat ze graag met de wooncoach willen bespreken.

Het gezin woont met plezier en ze investeren graag in de woning om deze aan te passen aan modern comfort. De reden dat ze een wooncoach hebben gevraagd eens mee te denken is omdat ze een probleem hebben dat het gevolg lijkt van isolatie. In 2015 hebben ze het enkel glas door dubbel glas vervangen. Het comfort in de woning is daardoor verbeterd. Maar sindsdien hebben ze last van vochtige buitenmuren en in hoekjes vormt zich zwarte schimmel, daar willen ze van af. Ze zoeken de oplossing in het isoleren van de buitenmuren. Hoe dat te doen in een kleine woning? Voordat ik daarop in ga vraag ik hen hoe ze de woning ventileren. In de tijd dat deze woning werd gebouwd, werd aan ventilatie en kwaliteit van de binnen lucht niet veel aandacht besteed. De woning was door kieren en klepraampjes voldoende “lek” en condens op enkel glas kon niet veel kwaad.

We lopen door het huis en kijken hoe de ventilatie is geregeld. In de aangebouwde keuken is een afzuigkap met afvoer naar buiten. Voor de toevoer van buitenlucht is één raamrooster, en dat zit ook in de keuken. Hoewel er ook nog heel wat kieren zijn in het huis zal de lucht de weg van de minste weerstand kiezen, en dus wordt de lucht in het woongedeelte niet of onvoldoende ververst. Als we na een uurtje praten de mogelijkheden samenvatten dan concluderen we dat stap één zou moeten zijn 'het verbeteren van de ventilatie' en stap twee 'het isoleren van de koude buitenmuren'. Dat kan met hoogwaardige super dunne materialen.

Tip van de wooncoach

Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in een gebouw. Goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid. Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is. Ventileren met behoud van comfort is mogelijk met apparaten die ventileren en de frisse buitenlucht voorverwarmen met de warmte uit de buitenlucht. Zoek eens op internet naar “decentrale ventilatie met warmte terugwinning”. Vochtproblemen in huis tegengaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt. Hang wasgoed bij mooi weer buiten te drogen. Kook met de deksels op de pannen, dat scheelt damp.

Coraline Vester 

Meer over Coraline Vester leest u hier of op haar eigen website www.coralinevester.nl

Door het inventariseren van de mogelijkheden helpt de Wooncoach woningeigenaren met het weloverwogen nemen van duurzame maatregelen aan hun woning. Wilt u ook een afspraak maken met een wooncoach? Neem contact op met Deventer Energie via 0570 - 57 22 17 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.