header kl

Samen maken we Deventer duurzaam

Vaak krijg ik als wooncoach de vraag: “Onze CV-ketel is aan vervanging toe. Graag wil ik ook iets aan duurzaamheid doen. Dus wat kan ik doen om van het gas af te komen?” De recente aardbevingen in Groningen hebben ons bewust gemaakt van de noodzaak van het verduurzamen van woningen. Dat wij in Nederland aan de slag moeten om de aarde goed na laten aan onze kinderen, dat besef is met Nederlandse bodem goed ingedaald.

Nationale ambitie

Loskomen van het aardgas is daarom nationaal als ambitie uitgesproken. Dat dit heel wat voeten in “de bodem” heeft, bleek onlangs uit een studie van de TU Delft voor de energietransitie van Amsterdam: Wil de stad van het aardgas af, dan moet ze hun warmtenetten uitbreiden, renoveren tot nul-energie, en grootschalig groen gas gaan produceren, de aanpak verschilt per wijk. En als de stad echt wil weten hoe ze er voorstaat dan is een CO2-boekhouding nodig om doelstelling en resultaat inzichtelijk te maken. Doelstellingen zijn mooi, maar resultaat willen we kunnen vieren.

Duurzaamheid moet ook van onderop komen.

Het succes van de energietransitie zal afhangen van alle stappen die we nu zetten, hard werken, leren van fouten en doorzettingsvermogen. Ook al is de perfecte oplossing nog niet altijd te vinden. We moeten stappen blijven zetten.
Als mensen enthousiast zijn en voor het milieu, en hun beste beentje voor willen zetten help ik ze graag, want als we de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen hebben we ook veel enthousiasme van onderaf nodig. Dus oh, wat zou ik mensen graag willen helpen aan die perfecte oplossing: het gasloos en comfortabel maken van hun woning voor een prettige prijs. CO2-neutraal en aardgasvrij zijn in lijn met de Parijs-akkoorden, dit is in het geval van nieuwbouw beter haalbaar dan in het geval van een bestaande woning. En is je woning een monument, dan kan energie besparen (en duurzaam opwekken, met zonnepanelen) misschien maar zeer beperkt haalbaar zijn. Maar dat mag geen argument zijn om niets te doen. We moeten met z’n allen stappen zetten, leren van fouten en doorzetten.

Tip van de wooncoach:

Door de warmte terug te winnen uit ventilatie lucht kun je ca. 18% op je aardgas verbruik besparen. Het door Deventenaar Jón Kristinsson ontwikkelde “ademend raam” heeft aan de wieg gestaan van het ventilatie apparaat dat een internationale prijs heeft gewonnen. bouwwereld.nl/nieuws/nederlands-ventilatiesysteem-wint-internationale-prijs/

Gratis en onafhankelijke hulp

Wilt u weten welke stappen u kunt zetten? Maak nu een afspraak. De wooncoach komt bij u thuis en kijkt samen met u welke stappen er mogelijk en voor u haalbaar zijn om uw huis energiezuinig en comfortabel te maken. Lees hier meer over het werk van de wooncoaches van Deventer Energie.

Beeld gemaakt door:

Prof. Andy van den Dobbelsteen, PhD MSc
Professor of Climate Design & Sustainability
Head of Department of Architectural Engineering + Technology
Faculty of Architecture & the Built Environment
Delft University of Technology (TU Delft)

 

 

 

 

 

Heb jij ook een duurzaam hart?

Versterk dan onze stem en word lid van
de Deventer Energie Coöperatie.

Word nu lid!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing en meld u hier aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.