Veelgestelde vragen
Over Zonnedaken DEC
Zonnedaken DEC is een coöperatie opgericht door de Deventer Energie Coöperatie met als doel meer zonne-energie in de gemeente Deventer te realiseren door zonnepanelen te plaatsen op daken van sportverenigingen, bedrijven, scholen en instellingen.
Iedereen die geïnteresseerd is in de energietransitie en wil bijdragen aan meer collectieve zonne-energie in Deventer kan lid worden. Je moet wel woonachtig zijn in het postcoderoosgebied van één van de projectlocaties.
Als lid kun je investeren in en profiteren van de projecten, en actief meedenken over de verduurzaming van je directe omgeving. Tevens neem je deel aan een energiecollectief.
Deelnemen en Lidmaatschap
Je kunt je aanmelden voor nieuwe projecten via onze website. Zodra er een geschikte daklocatie is, ontvang je een uitnodiging om je aanmelding te bevestigen.
Ja, als je zondelen koopt, word je automatisch lid van de coöperatie. Dit kost je eenmalig € 15,-. Hiermee nemen wij je alle administratieve rompslomp uit handen, coördineren we de aanleg en het onderhoud van de panelen en houden we contact met de netbeheerder, energiemaatschappij en dakeigenaar.
Om als club mensen samen energie op te wekken, heb je een rechtsvorm nodig. Een coöperatie is hiervoor de meest gebruikelijke. Een coöperatie heeft net als een vereniging een bestuur en leden. Samen zijn de leden eigenaar van de coöperatie.
Projecten en Financiering
De projecten worden gefinancierd door een combinatie van deelnemersinvesteringen (20%) en financiering door het Energiefonds Overijssel (80%). Daarnaast wordt gebruikgemaakt van de SCE subsidie.
De SCE subsidie (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking) biedt energie coöperaties gedurende 15 jaar een aanvulling op de verkoopprijs van iedere geproduceerde kWh elektriciteit, waardoor coöperatieve energieprojecten rendabel kunnen worden geëxploiteerd.
Geschikt zijn daken van sportverenigingen, bedrijven, scholen en andere instellingen in Deventer.
De beslissing om door te gaan zal pas worden genomen als het merendeel van de zondelen behorend bij een bepaald dak verkocht en betaald is.
Zondelen en Investeringen
Een Zondeel bestaat uit 7 zonnepanelen t.w.v. 2,5 kWp aan opgesteld vermogen. Met uw investering maakt u het mogelijk dat de projecten gerealiseerd kunnen worden.
De paneeldelen worden in 15 jaar afgeschreven.
De lening kunt u als bezitting in box 3 van de inkomsten belasting op nemen. Bij Bezittingen & Schulden, overige vorderingen. De rente neem je ook op onder ‘inkomsten uit vermogen’. Uiteindelijk wordt de lening (hoofdsom) opgeteld bij het vermogen en zodanig meegenomen in het berekenen van het forfaitair rendement.
Risico’s en Zekerheden
We maken afspraken met de rechtspersonen om de zekerheid op langere termijn te borgen. Er wordt een recht van opstal verleend voor het dak voor de looptijd van het project. Een volgende eigenaar is hieraan gehouden. Dit wordt notarieel vastgelegd.
Dan wordt de opbrengst lager en duurt de terugverdientijd langer. Maar er wordt een verzekering afgesloten voor brand en storm en blikseminslag en voor productie verlies als gevolg daarvan.
Technische Informatie
De opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, waardoor lokale huishoudens kunnen profiteren van de groene stroom.
Dit is een meetpunt dat alleen de teruggeleverde energie registreert en geen verbinding heeft met andere installaties achter de aansluiting.
Rendement en Inschrijving
De coöperatie lost uw investering in 15 jaar af met een (verwacht! Dit is geen gegarandeerd rendement!) rendement van 5%.
Door het drukken op de knop ‘Deelnemersinformatie’ op onze website kunt u op een volgende pagina uw interesse kenbaar maken en uw gegevens achterlaten.
Verhuizing en Overlijden
Als u gaat verhuizen binnen de postcoderoos kunt u de zondelen houden.
Bij overlijden gaat het recht / de deelneming over op de erfgenamen.
Belangrijke Notities
- Genoemde geldbedragen kunnen nog iets wijzigen.
- Het prijsniveau en belastingregels kunnen veranderen.
- De investering valt buiten toezicht van de AFM.