Aankondiging en Uitnodiging Energiekringen

Beste leden,

De laatste jaren is de energietransitie onderweg, we gebruiken steeds meer duurzaam opgewekte elektriciteit. De kosten van energie zijn gestegen en het belang van besparen op stroom en warmte is nog belangrijker geworden. Ondertussen is de energiemarkt flink opgeschud, subsidies veranderen steeds. Technieken voor opwek, besparing en voor opslag worden ontwikkeld en steeds complexer. Veel inwoners van onze stad verliezen daardoor zicht op de mogelijkheden.

Zoals je weet draagt Deventer Energie op drie manieren bij aan de energietransitie:

  • Energiebesparing door energiecoaches en voorlichters die mensen thuis en/of in het Duurzaamheidscentrum advies geven;
  • Duurzame elektriciteit opwekken vanuit de bestaande windmolens en planvorming voor de nieuwe windmolens;
  • Duurzame elektriciteit opwekken met zonnepanelen op grotere daken en ontwikkeling van nieuwe zonnedaken.

We hebben er flink aan gewerkt maar de klus is nog lang niet geklaard. Vanuit Deventer Energie willen we graag de transitie doorzetten en versnellen.  Door alle nieuwe ontwikkelingen kunnen we op steeds meer manieren iets doen.

Maar er is meer. Energie heeft nog een betekenis. Bij andere energie coöperaties zien we meer levendigheid: meer gezellige, informatieve en nuttige activiteiten waarbij leden samenkomen en een hechte gemeenschap vormen. Daar zijn we stiekem wat jaloers op. Want levendigheid draagt bij aan betrokkenheid en saamhorigheid, wat weer bijdraagt aan maatschappelijk waardevolle initiatieven; daar krijg je energie van!

Om twee vliegen in één klap te slaan willen we daarom Energiekringen beginnen; groepjes enthousiastelingen die rondom een bepaald energieonderwerp samenkomen en activiteiten organiseren.

Wat zijn energiekringen?

Iedere energiekring bestaat uit mensen die samenkomen rondom een bepaald onderwerp, een probleem, een oplossing of een techniek. Sommigen willen het naadje van de kous weten, verdiepen zich en geven kennis door, kunnen begeleiding/advies bieden. En een bredere kring van mensen doen mee vanuit interesse of omdat ze zelf eindgebruiker zijn of willen worden.

Om een voorbeeld te geven: de Energiekring Warmtenetten bestaat uit een aantal mensen in een werkgroep die zich verdiepen in de technische, financiële, beleidsmatige, juridische en sociaal-organisatorische aspecten van kleinschalige, coöperatieve warmtenetten. De doelgroep zijn samenwerkende gebruikers of bewonersinitiatieven; Deventenaren die samen met hun buren, hun straat, hun plein de mogelijkheid van een coöperatief warmtenet willen onderzoeken en dat misschien willen realiseren. De werkgroep helpt, bedenkt oplossingen en adviseert de doelgroep.

De Energiekring Warmtenetten is als eerste organisch gegroeid. Op dezelfde manier willen we nog vier Energiekringen opstarten:

  • VVE & Energiebesparing; een werkgroep die zich buigt over de sociaal-organisatorische, financiële en juridische aspecten van energiebesparing. Met als doelgroep VVE’s.
  • Monument & Energiebesparing; een werkgroep met de expertise om unieke historische panden te helpen verduurzamen. De doelgroep zijn eigenaren van monumenten en oudere panden in het algemeen.
  • Technische Innovaties; een werkgroep die nieuwe ontwikkelingen op energiegebied (bijv. warmtepompen) kritisch onderzoekt. De doelgroep zijn energiecoaches, voorlichters en technisch geïnteresseerden. (geen algemeen publiek).
  • Energieopslag; een werkgroep die ontwikkelingen rondom thuisbatterijen en buurtbatterijen nauwlettend volgt. De doelgroep zijn Deventenaren die samen in hun buurt, of individueel, energie willen opslaan.

Hoe worden de energiekringen opgestart?

We willen de werkgroepen in de maand april proberen te vormen. Om hierbij te helpen, hebben we voor iedere werkgroep een contactpersoon. Dit is degene die je kan benaderen om vrijblijvend een kopje koffie te drinken en om je op te geven. Eind april/mei willen we voor iedere werkgroep een startbijeenkomst organiseren. Dan kunnen werkgroep leden elkaar beter leren kennen, verwachtingen delen, focus bepalen, rollen verdelen, etc.

Als lid van DE willen we jou van harte uitnodigen: om na te denken óf je een Werkgroep wilt versterken en welke dan je voorkeur hebben. Als je meer wilt weten, schroom vooral niet om een praatje te maken met de contactpersonen. Zij kunnen je meer informatie geven over de specifieke Energiekringen en ze helpen ons inventariseren wie allemaal interesse hebben.

Als je in jouw kennissenkring iemand weet wie de Energiekringen op het lijf geschreven zijn: laat hem of haar dat weten en vraag of ze, vrijblijvend, contact op willen nemen. Op zaterdag 12 april, bij het 5-jarig jubileum van het Duurzaamheidscentrum Deventer kan je ook vrijblijvend een praatje komen maken.

De contactpersonen voor de Energiekringen zijn:

Wat vragen we?

Hopelijk spreekt het je aan om vanuit Energiekringen actief aan de slag te gaan met actuele onderwerpen en specifieke doelgroepen. Vertel het door, kom bij elkaar, organiseer nuttige, informatieve en gezellige bijeenkomsten! En ken je iemand anders, tip en breng ze in contact.

Vragen

Voor algemene vragen over de Energiekringen kan je contact opnemen met DE vrijwilliger Henk Broekema (henkbroekema@yahoo.com) die de Energiekringen helpt opstarten. Of vraag het bestuur van Deventer Energie via Siep Littooij voorzitter@deventerenergie.nl

To top