Opening Zonnepark SpoorzonE

Op 2 juni 2023 is het Zonnepark SpoorzonE officieel geopend! Dit park is een initiatief van Sabien Bouwmeester & Honny de Gucht samen met DEC en Zonnedaken DEC

Dit is begonnen als een particulier initiatief van twee enthousiastelingen; Sabien en Honny. Zij hadden de ambitie een ongebruikt stuk grond in het hart van de stad Deventer een nuttige functie te geven. Deze ambitie leidt tot de realisatie van een kleinschalig zonnepark. Duurzaam opgewekte energie in het hart van Deventer! Het plan Zonnepark Spoorzone ligt op half verhard terrein langs het spoor van Deventer naar Enschede/Zutphen. Het ligt achter de parkeerplaats van Saxion en Aventus en vlak bij het centrum van de stad. En toch verscholen, want op een talud en langs het spoor.

Zonnepark Spoorzone is een initiatief van Sabien Bouwmeester en Honny de Gucht. Negen jaar geleden ontstond het idee om midden in de stad duurzame energie op te wekken en enige jaren later startten zij Eerste Kwartier. Ze vonden een stuk grond langs het Deventer spoor wat al decennialang niks ligt te doen in de zon. Tijd om daar gebruik van te maken. Om dit zonnepark te realiseren zijn de initiatiefnemers de samenwerking aangegaan met Zonnedaken DEC, een initiatief van Deventer Energie Coöperatie (DEC). Middels een succesvolle crowdfunding, inleg door de leden van DEC en financiering door het Energiefonds Overijssel is de benodigde investering opgehaald.

Het terrein is eigendom van Eerste Kwartier B.V. Deze B.V. zal op een deel van dit terrein zelf een PV installatie realiseren, hiervoor heeft de B.V. reeds een SDE subsidie ontvangen. De veldopstelling voor het postcoderoosproject betreft 425 panelen, gelegen in zuid-zuidoost richting. De panelen zullen worden aangesloten op een apart allocatiepunt op de aanwezige grootverbruikersaansluiting. Hiervoor is een transportindicatie van Enexis bijgevoegd. In eerdere stadium heeft Eerste Kwartier B.V. een vergunning verkregen voor het realiseren van een PV-installatie voor het gehele terrein.

To top