Wind project Kloosterlanden

Deventer Energie maakt écht werk van duurzame energie. Wie over de snelweg A1 bij Deventer rijdt, kan ze niet missen: de twee Deventer windmolens.

Sinds 2015 is Deventer Energie samen met de groene energieleverancier Pure Energie uit Enschede eigenaar van Windpark Kloosterlanden in Deventer. De molens produceren samen jaarlijks 8,5 miljoen kiloWattuur windenergie, goed voor het stroomverbruik van zo’n 2700 huishoudens. Daarmee leveren we een mooi aandeel in de duurzame energieproductie van Deventer.

Samen investeren

Deventer Energie is voor 25% aandeelhouder van Windpark Kloosterlanden. De overige aandelen zijn in handen van groene energieleverancier Pure Energie uit Enschede. Voor de exploitatie van de windmolens is een aparte VOF opgericht waarin de aandeelhouders samenwerken. Circa 90 leden van Deventer Energie hebben geïnvesteerd in het windproject, enerzijds vanuit ideële overwegingen, maar anderzijds ook vanwege het financiële rendement van de participatie. Deventer Energie en Raedthuys Pure Energie zijn dus samen eigenaar van dit windpark. Deze unieke samenwerking tussen een energiecoöperatie van particulieren met een energieleverancier is hier voor het eerst toegepast en heet daarom het Deventer Model. Deze co-creatie is een voorbeeld geweest voor nieuwe windprojecten in Nederland.

Kenmerken van de Deventer molens

Windpark Kloosterlanden is in 2015 gebouwd. Binnen één jaar tijd verrezen beide molens. De westelijke molen staat bij de carpoolplaats Deventer in de buurt van de opritten naar de A1. De andere molen ligt iets verder naar het oosten aan de A1. De molens van windpark Kloosterlanden zijn turbines van het type Enercon E92 en hebben elk een vermogen van 2,35 MW (megaWatt). De hoogte van de mast is 89 meter en de wieken (rotor) reiken tot 135 meter hoogte. De rotor heeft een diameter van 92 meter.

In de mast en de gondel, waar de rotor aan bevestigd is, is de nodige elektronica geplaatst, die de geproduceerde stroom geschikt maakt voor het elektriciteitsnet. De Deventer molens zijn geluidsarm. De achterkanten van de wieken zijn gekarteld. Dankzij deze ‘uilenveertjes’ maakt het draaien van de molen minder geluid. Deze techniek is afgekeken van de vleugels van roofvogels. Op 31 oktober 2015 is het windpark officieel geopend. Daarbij werd de beschildering van EgbertEGD op de voet van de oostelijke Deventer windmolen onthuld. 

Soms worden er participaties aangeboden door participanten en dan is het mogelijk dat iemand anders ze overneemt. U kunt via het contactformulier aangeven dat u eventueel interesse heeft in het overnemen van participaties. Als er dan inderdaad een aanbod van participaties is, nemen wij contact met u op. U beslist dan pas of u ook daadwerkelijk de participaties wil overnemen.

In 2020 heeft studente Elise Olde Monnikhof onderzoek gedaan naar de beleving van de molens. Haar rapport vindt u hier.

To top